Kaip pasigaminti šviežią kavą?

kavos aparatas

kavos aparatasMėgstate kavą, tačiau nieko nesuprantate apie jos skonį ir kaip išgauti gerą bei aromatingą gėrimą? Daugelis sako, kad didžiausi faktoriai, nuo ko priklauso kavos skonis, tai kavos aparatai bei pupelės. Šie dalykai išties labai svarbūs, tačiau daugiausiai laurų galima skirti pasirinktam kavos gaminimo būdui. O jų yra begalės, tik reikia pasirinkti patogiausia. Paprastai kavą turime gaminti švariame inde, kuriame nebūtų tirščių, o verdant ar kitaip gaminant kavą reikia naudoti distiliuotą vandenį. Kad kava atskleistų savo tikrąsias savybes reikia pupeles sumalti iš kart. Šviežiai sumaltos pupelės negali gauti deguonies, todėl geriausia jas suvartoti per valandą. O geriausia tai padaryti iš karto.

Automatinis kavos aparatas kavos pupeles sumala iškart gaminant puodelį kavos, todėl yra sunaudojamas reikiamas kiekis kavos ir nėra švaistoma be reikalo. Tačiau, jei žmogus pats moka nusistatyti kiek jam pupelių užtenka vienam kavos puodeliui, tuomet modernus kavos aparatas jam nereikalingas ir jis randa savo būdų pasigaminti tikrai skanią kavą.

O dabar šiek tiek istorijos. Daugiau nei prieš 100 metų (1905 metais) prasidėjo espresso kavos aparatų gamyba, o 1935 metais Francesco Illy sukonstravo kavos aparatą, kuris gamino espresso būtent, tokiu pat principu, kaip dabar gamina šiuolaikiniai kavos aparatai. To paties Illy pavarde yra pavadintos populiarios kavos pupelės.

Praėjus tiek metų, kavos aparatai išties patobulėjo, jie pasikeitė, tačiau kiekvienas renkasi tokį gaminimo būda koks yra patogiausias. Kiti mėgsta dalyvauti gaminimo procese, todėl rankinis kavos aparatas kaip tik jiems, o kitiems malonumas yra greitai paruošta šviežia kava, tai jie tiesiog pasirenka automatinus kavos aparatus, kurie vos vienu mygtuko paspaudimu gali pagaminti aromatingą kavos gėrimą.

O kokias kavos pupeles pasirinkti priklauso tik nuo pačio žmogaus, bet dažniausiai naudojamos vidutinio skrudinimo arabica kavos pupelės, kurios lyg šiol yra populiariausios. Galima pasirinkti ir maišytas, ir rūšines kavos pupeles. Tačiau rūšinėse atsiskleidžia įvairūs poskoniai, kurie suteikia kavos gėrimui išskirtinumo. Kuo skiriasi arabica ir robusta kavos pupelės? Pastarosios yra aitresnės, jose daugiau kofeino, jos suteikia daugiau žvalumo, o arabica švelnesnio skonio bei aromato.

Parašykite komentarą

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.